Natuurlijke koelmiddelen

Omschrijving:

Er wordt steeds meer belang gehecht aan de energie-efficiëntie van energiesystemen. Om deze Europese doelstellingen te bereiken, is er nood aan innovatieve energiesystemen en bedrijven/organisaties die de nodige expertise in huis hebben om nieuwe eco-technologieën te implementeren. 
Zowel bedrijven als sectororganisaties geven aan dat er nood is aan kennis over het toepassen van nieuwe eco-technologieën om de efficiëntie van koelinstallaties met natuurlijke koelmiddelen, zoals CO2, te verbeteren, zowel op niveau van de installatiebedrijven als de exploitanten van supermarkten en winkels.
UCLL heeft ons gevraagd om deel te nemen aan een project rond een onderzoek naar innovatieve integrale systemen voor supermarkten met CO2 als natuurlijke koelmiddel. 
Als RTC nemen we deel aan de opvolgingscommissie met als doel de projectresultaten en het labo koeltechnieken via workshops voor te stellen aan leerlingen en leerkrachten van het secundair onderwijs.  Op deze manier kunnen we een leerlijn uitzetten rond koelmiddelen die loopt over meerdere jaren.  Een bijkomende meerwaarde is dat we ons netwerk met het bedrijfsleven, in dit geval de supermarkten kunnen verstevigen.

Acties:

 • Voortraject Koelen met CO2
  Leerkrachten volgen een op maat gemaakte opleiding bij Energy, het centrum voor Intelligente Nieuwe Energie Technologieën van UC Leuven-Limburg (UCLL) te Houthalen  in het gebruik en toepassen van CO2 als koelmiddel.
  Door leerkrachten te versterken krijgen ze een bredere kijk over de toepassing van nieuwe eco-technologieën en kunnen ze deze kennis gebruiken in hun lessen.
 • Werkplekleren VOS Technics
  VOS Technics is één van de vooruitstrevende bedrijven gespecialiseerd in de nichemarkt koeling, verwarming en energiebeheer met CO2. Ze scherpen hun kennis continu aan en werken samen met de beste onderzoekers en toonaangevende onderzoekscentra. Zo spelen ze  in op de veranderende behoeften en de ontwikkelingen op de markt.
  Het project is opgebouwd uit zowel een bedrijfsbezoek, een theoretische uiteenzetting als praktische oefeningen.  Leerlingen leren in een realistische werkomgeving, brengen samen met de bedrijfsleider een bezoek aan een industriële installatie met CO2 als koelmiddel.

Aanvragen

Doelgroep:

 • Industriële koeltechnieken
 • Koel- en warmtechnieken
 • Koelinstallaties
 • Koeltechnische installaties

Partners:

 • UCLL Energy
 • VOS TECHNICS