Omschrijving

Iedereen kan een dampscherm plaatsen, maar dat is geen makkelijk werk. Als de afwerking niet goed gedaan is, kan je net zo goed geen dampscherm plaatsen. Een luchtdichte afwerking krijg je door de isolatie af te schermen met een luchtscherm of dampscherm. Zo kan de vochtige binnenlucht niet in de isolatie doordringen, wat zorgt voor schimmels en een slechtere isolatiewaarde.
Tijdens deze praktijksessie leren de leerlingen op een hands-on manier hoe luchtdichting correct plaatsen aan de hand van een unieke ‘luchtdichtingsbox’. Alle huidige nieuwbouw bouwknopen worden in de praktijk uitgetest. Dit zowel voor houtskeletbouw als massiefbouw opbouwen. De opleiding is vooral praktijkgericht en bevat een minimum aan theorie.

Programma

Na een zeer beknopte theoretische sessie over de verschillende soorten folies en het belang van damp-open en luchtdicht bouwen, gaan de leerlingen zelf aan de slag. In kleine groepjes leren ze de folies correct plaatsen. Hierbij worden professionele materialen gebruikt zoals tapes, lijmen, pleister en nietjes.

Dakopbouw, wand- en raamaansluitingen en vloeraansluiting worden op ware schaal uitgevoerd. Elke groep vijst zijn eigen constructie in elkaar en maakt deze vervolgens luchtdicht. In de laatste fase worden de gemaakte panelen in een ‘luchtdichtingsbox’ samengebracht zodat de leerlingen het resultaat van het geleverde werk kunnen testen door middel van een luchtdichtheidstest en indien nodig alsnog kunnen remediëren.

Duur: 8 u

Plaats: in de school

Opmerking:

De leerlingen kennen bij voorkeur al de basisprincipes van correct isoleren en meer in het bijzonder het belang van luchtdichtheid. Je kan hiervoor gebruik maken van de ondersteunde tools die wij aanbieden.

Partners