Handige tips – Lesgeven via het internet

Covid-19, ook wel het Coronavirus genoemd, is in onze samenleving geslopen en heeft ervoor gezorgd dat leraren moeten overgaan op afstandsonderwijs. Het is voor iedereen een moeilijke periode maar wij als RTC Limburg willen jullie leraren ook in deze tijd ondersteunen.

We hebben enkele initiatieven gebundeld waar je als leraar vrijblijvend mee aan de slag kan. We zijn er ons van bewust dat er nog veel meer tools en didactisch materiaal beschikbaar zijn op het internet. Heb je zelf ook nuttige sites of tools gevonden? Geef ze dan zeker door zodat we die kunnen toevoegen!

Vergeet de pagina met de handige tips zeker niet te delen met jullie collega’s, smartschool of andere platformen. Zo kunnen zij, als ze dat wensen, er ook mee aan de slag.

Zorg goed voor jezelf en voor anderen!

Communiceren met je leerlingen

Google Classroom –  beheer onderwjis & leerprocessen

Dit is een gestroomlijnde, gebruiksvriendelijke tool waarmee leraren opdrachten kunnen beheren. Met Classroom kunnen leraren lesgroepen maken, opdrachten opgeven, cijfers geven, feedback verzenden en alles op één platform bekijken.

Smartschool Live – onderwijs op afstand

Met Smartschool Live kan je als leraar eenvoudig je scherm delen met je leerlingen en je webcam in- of uitschakelen. Leerlingen kunnen reageren en discussiëren via de chatfunctie. Maak aantekeningen op documenten die zichtbaar zijn voor iedereen die volgt.

Classkick – helping teachers be awesome

Zie al je studenten in real-time aan het werk en geef meteen feedback. Dit kan door te chatten als de leerlingen hun ‘hand opsteken’. Leerlingen kunnen zelf hun antwoorden opnemen. Deze tool is gratis maar als je school in aanmerking komt, sturen ze je een gratis Classkick Pro-schoollidmaatschap.

Skype – praat, chat & werk samen

Deze tool kan je gebruiken om je leerlingen toe te spreken. Je kan ze real-time feedback geven en je ziet waar de leerlingen aan werken. Ze kunnen gemakkelijk in groep werken aan de opdracht. Zo behoud je de groepsspirit tussen de leerlingen!

Kennis delen - studiegebied Bouw & Hout

Building your learning – Constructiv

In deze digitale bibliotheek vind je allerlei didactisch materiaal dat je kan delen met je leerlingen. Mogelijk als opdracht rond de bouwindustrie. Zowel ruwbouw, glas- en schrijnwerk als veilig op hoogte werken en welzijn zijn thema’s die aan bod komen.

Interactieve bouwknopen – Odisee

Om een helder inzicht te verschaffen in de complexiteit van de bouwknopen worden de bouwknopen stap na stap opgebouwd. Met behulp van 3-dimensionale animaties brengt deze website de bouwknopen tot leven.

Schaven aan je kennis – Woodwize

Leerlingen kunnen aan de hand van didactisch materiaal zoals informatiefiches en beroepenfiches aan de slag gaan rond een bepaald thema. Zo komen ze o.a. meer te weten over schimmels, cnc, trappen en industrie 4.0.

Dobbit TV past programma’s aan voor technische scholen

Vanaf maandag 27 april voorziet DOBBIT tv elke schooldag een educatief programma-aanbod in twee tijdsblokken van telkens twee uur waarvan één in de ochtend en één in de namiddag uitgezonden wordt. Op deze manier wil DOBBIT tv als enige zender met een technisch, educatieve aanpak in België zijn steentje bijdragen en ook de leerlingen in het technisch onderwijs helpen.

Kennis delen - Mechanica & Elektriciteit

Digitale laborondleiding @ EnergyVille

EnergyVille is momenteel niet toegankelijk voor bezoekers. Ben je nieuwsgierig naar wat voor onderzoek ze doen en hoe de labo’s eruit zien? In deze video neemt professor Johan Driesen je mee op sleeptouw doorheen de laboratoria van EnergyVille 1.

Innovatieve & interactieve hulpmiddelen – eduMedia

Via deze website meet de leraar de resultaten van leerlingen met digitale inhoud die zich op leerplannen richt. Leerlingen ontdekken met plezier de verschillende vakken door onderzoekend te leren. Alles op Edumedia is nu gratis voor leraren en leerlingen!

Downloads lesmateriaal – PlastIQ

Tussen het lesmateriaal dat aangeboden wordt door PlastIQ vind je verschillende belangrijke thema’s die aan bod komen binnen kunststoffen. Je brengt leerlingen bij over bewerkingstechnieken, grondstoffen en verwerkingstechnieken.

The place to be voor elektrobrains – Watt’s Up

Op deze website vind je allerlei informatie over de elektrotechnische sector. Je vind er projecten, inzichten in beroepen en de toekomstvoorspellingen. Je komt verschillende (leuke) dingen te weten via ‘elektropedia’.

Onderwijsmap – Logos

Logos zet je graag op weg met allerlei didactisch materiaal, zoals websites, foto’s ter illustratie, woordenlijsten, geografische kaarten, schema’s, filmpjes, … Educatief materiaal om met je leerlingen te delen of te koppelen aan een opdracht.

Kennis delen - Personenzorg

Programma ‘Team Scheire’ – VRT

VRT biedt een tal van programma’s weer gratis aan om te bekijken via de website of de app van VRT NU. Een educatief voorbeeld is het programma ‘Team Scheire’ waar expert proberen het leven van mensen met een beperking te verbeteren. Leerlingen krijgen zicht op de mogelijkheden bij mensen met een berperking.

Eerste hulp app – Rode Kruis Vlaanderen

Met de app ‘Eerste hulp – Rode Kruis’ heb je vanaf nu altijd alle nuttige eerstehulptips op zak om basishulp te bieden bij vaak voorkomende situaties. Leerlingen kunnen op deze manier vertrouwder geraken met de handelingen die ze zouden moeten toepassen.

Algemene kennisdeling

Alternatieve vormen van leren

De volgende weken staan we voor een nieuwe uitdaging. Leerlingen zullen nieuwe leerstof verwerven via het afstandsonderwijs. Het Departement Onderwijs en Vorming communiceert natuurlijk met zijn directies en leraren. Via onderstaande knop kan je alternatieve vormen van leren, digitale leerplatformen, leermiddelen en ondersteuning ontdekken.

Corona nieuwsflash – VICLI

Voor het onderwijs zal het ICT-gebruik, tijdens de veranderende manier van les geven, een bepalende factor zijn. Met een Corona-nieuwsflash geeft Vicli het up-to-date overzicht van alle initiatieven ter ICT-ondersteuning

Teach STEM

Teach STEM biedt video’s aan van de AirFab-workshop (4 verschillende niveaus) tijdens deze lockdown-tijden. Dit zodat leraren, leerlingen maar ook ouders samen aan STEM-projectjes kunnen werken. Je vindt er workshops om o.a. de creativiteit te boosten, probleemoplossend te denken en het gebruik van technologie in het algemeen.

Afstandsleren – Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Op deze website staan tips en praktijkvoorbeelden hoe je afstandsleren tot een hoger niveau tilt. Je vindt er zowel ideeën voor het secundair onderwijs, buitengewoon onderwijs als ook voor de OKAN

Digitaliseer je les! – GO! Onderwijs

Op de ‘Digitaliseer je les’-website vind je filmpjes over het maken van videomateriaal zoals een volledig overzicht met interessante sites, webinars en tools om dit ook zelf te doen. De website wordt regelmatig aangevuld met onder andere thema’s voor webinars, nieuwe materialen of good practices.

Lerarencollectief – 5 tutorials

Het lerarencollectief wil aan de hand van tips en tricks het afstandsonderwijs een kwalitatieve duw in de rug geven. In 5 korte tutorials van collega-leraren en gerenommeerde onderwijsprofs bieden ze jullie een helpende hand.

Edumeijsch – lessenserie zorgtechnologie

Edumeijsch maakt zich er al langere tijd hard voor om zorgtechnologie een onderdeel te laten zijn in het lesprogramma van de leerling. Edumeijsch heeft een digitale lessenserie ontwikkeld. Dit zowel voor tso als bso. Je kan kiezen uit een 10 of 20 lessenserie.

KLAAR & EDUbox – VRT

VRT NWS wil betrouwbare informatie en duiding geven rond actuele thema’s. Met KLAAR krijgen leerlingen niet alleen inzicht en context bij de actualiteit, maar leren ze ook kritisch, doelgericht en bewust omgaan met nieuws en de media

Interactive learning – BookWidgets

Maak met BoodWidgets interactieve quizzen of werkbladen (al dan niet beschikbaar via templates) die werken op iPads, Chromebooks of elk ander apparaat. Veel oefeningen worden automatisch beoordeeld, meer tijd dus voor kwaliteitsfeedback. Ze hebben nu de gratis proefperiode tijdelijk verlengd tot 60 dagen!

Het Archief Onderwijs

Het Archief voor Onderwijs is een beeldbank voor onderwijs die leraren een waaier aan audiovisueel materiaal van de openbare omroep, de regionale omroepen en diverse cultuur- erfgoedinstellingen aanreikt. Het is nu niet alleen voor leraren beschikbaar maar ook voor leerlingen!

Moovly – instructievideo’s

Moovly is een eenvoudige tool waarmee leraren en leerlingen geanimeerde video’s en presentaties kunnen maken. Dit kan ter instructie of als presentatie van een thema. Je kan deze video’s makkelijk delen op Smartschool of op YouTube.

Leerplatform – Didit

Diddit is voor leerlingen dé plek om lesmateriaal terug te vinden zoals video’s, geluidsfragmenten, teksten …  De leraar stelt online oefeningen of opdrachten op zodat leerlingen deze kunnen maken en onmiddellijk feedback ontvangen.

WAI-NOT – website

WAI-NOT biedt aan mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te internetten binnen een voor hen toegankelijke online-omgeving. Deze website is educatief, creatief, informatief en interactief. Begeleiders kunnen een handleiding en instructiefilmpjes raadplegen.

Leerplatformen – imec

imec heeft een heel overzicht van tools voor het secundair onderwijs ter beschikking gesteld op zijn website. Dit zijn tools die zowel leraren als leerlingen kunnen gebruiken. Er zijn vakoverschrijdende en vakgerichte tools.

Vrije tijdsbestedingen voor leraren en leerlingen

Leer online – VDAB

Bereid je voor op de arbeidsmarkt van morgen en schaaf je competenties bij. Zoek in het aanbod van VDAB tussen meer dan 300 gratis online opleidingen en ontdek je favorieten. Start met een nieuwe norm, het binge-leren!

TEDtalks

TEDtalks zijn geen gewone presentaties of keynotes in videovorm, maar inspirerende betogen van inspirerende mensen over technologie, business en de samenleving. Sommigen zijn al wat langer als anderen, maar standpunten van verschillende personen worden gedeeld.

Game Based Learning – Corona preventie game

Hogeschool West-Vlaanderen, Koramic Investment Group, imec en de Stad Kortrijk sloegen de handen in elkaar om een preventiespel in elkaar te steken. Door het spel ‘Play it Safe Corona preventie game’ te spelen, leer je hoe jij en anderen het Coronavirus kunnen verslaan!

Vergeet niet om af en toe een luchtje te scheppen en/of te sporten!